Kiedy urządzamy nową kuchnię bądź remontujemy starą, jednym z wyborów, który musimy dokonać jest wybór płyty grzewczej. Jaką wybrać? Ceramiczną czy indukcyjną?
Wskazuje się, że bezpieczniejszą płytą w użytkowaniu jest płyta indukcyjna, ponieważ ciepło wytwarza się na dnie naczynia, np. garnka, natomiast sama płyta nie nagrzewa się zbyt mocno. Po skończonym gotowaniu płyta jest ciepła, ale nie poparzymy się nią. Jednak przeciwnicy płyt indukcyjnych przekonują, że z ich użytkowaniem wiążą się pewne niebezpieczeństwa, ponieważ tego rodzaju płyty wytwarzają pole magnetyczne. Zdania są podzielone, bowiem przeciwnicy uważają, że osoby z rozrusznikiem serca nie powinny z nich korzystać, z kolei zwolennicy uznają to za zwykły mit. Producenci płyt indukcyjnych przekonują, że wytwarzane przez nie pole elektromagnetyczne jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka. Jednak indukcja może stanowić zagrożenie dla naszych kart kredytowych. Dlatego też, w trakcie gotowania nie kładźmy ich w pobliżu, ponieważ może to doprowadzić do ich rozmagnesowania.
Z kolei płyty ceramiczne bardzo mocno się nagrzewają, nawet do kilkuset stopni i po gotowaniu pozostają gorące przez długi czas. Przy wyborze płyty musimy o tym pamiętać w szczególności, gdy mamy dzieci.
Bardziej wydajna jest płyta indukcyjna, ponieważ ciepło wytwarzane jest na dnie naczynia, dzięki czemu energia nie marnuje się na nagrzewanie otoczenia. Inaczej jest w przypadku płyty ceramicznej, bowiem energia dociera do grzałki ogrzewającej pole, a nagrzane pole ogrzewa garnek. Płyty indukcyjne wykorzystują około 25 % mniej energii niż płyty ceramiczne, a czas gotowania jest o 30 % krótszy niż na płycie ceramicznej.
Zdaje się, że wygodniejszą w użytkowaniu jest indukcja, która szybciej nagrzewa dno garnka czy patelni i dzięki temu skraca czas gotowania. Łatwiejsza w utrzymaniu czystości jest również indukcja, ponieważ płyta nie nagrzewa się mocno, co sprawia, że nic się na niej nie przypala. Od razu po gotowaniu możemy przystąpić do czyszczenia płaskiej powierzchni płyty indukcyjnej. Na płycie ceramicznej problemem jest przypalanie się, np. kropli sosu czy zupy. Ponadto z czyszczeniem po gotowaniu musimy odczekać około godziny, ponieważ płyta ceramiczna rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur.
Płyty ceramiczne są tańsze od indukcji. Najtańszą płytę indukcyjną kupimy za około 1100 zł, jednak najdroższe indukcje kosztują nawet kilka tysięcy złoty. Natomiast płytę ceramiczną możemy kupić już za około 600 zł. Dlatego też przed dokonaniem zakupu warto zastanowić się, ile czasu spędzamy na gotowaniu. Jeżeli gotujemy tylko od czasu do czasu, być może lepiej zakupić tańszą płytę ceramiczną, bowiem przy sporadycznym gotowaniu inwestycja w droższą, choć bardziej wydajną indukcję może się nie zwrócić.
Porównując cenę obu rodzajów płyt grzewczych musimy mieć również na uwadze cenę naczyń do gotowania. Do płyt indukcyjnych należy używać specjalnych naczyń z metali ferromagnetycznych, które przyciągają magnes. Na indukcji nie można stosować naczyń ze stali szlachetnej, szkła czy aluminium, ponieważ nie będą one działać. Zestawy garnków z metali ferromagnetycznych to koszt rzędu kilkuset złotych. Natomiast na płycie ceramicznej możemy korzystać z każdego rodzaju naczyń.
Może zainteresują Cię inne artykuły? Zapraszamy
Farby do malowania wnętrz i malowania elewacji
Naprawa rynien, ocieplenie komina, renowacja dachu – przygotowanie do zimy
Remont dachu -pomoże taśma dekarska
Radio do łazienki – malowanie dachów to nie wszystko
Jak zmniejszyć koszty ogrzewania domu
Pielęgnacja zieleni a praca na wysokości
Zapraszam do zakładki Blog malowania dachów w której znajdziesz artykuły związane z pracami wysokościowymi i nie tylko. Interesuje Cię malowanie elewacji zewnętrznej Tarnów, Dębica, Katowice, Bielsko Biała, malowanie dachu Myślenice,Miechów, Brzeszcze, Malowanie dachów Dąbrowa Tarnowska, Rabka-Zdrój, j, Świątniki Górne, , Zakliczyn, Olkusz, Niepołomice to zapraszam na naszą stronę internetową o malowaniu dachów